Leergang tot Register Sociaal Bedrijfskundig Adviseur (RSBA)

Terug

In 6 stappen naar krachtig, oplossingsgericht sociaal bedrijfskundig advies.

De leergang Register Sociaal Bedrijfskundig Adviseur (RSBA) leidt u op tot solide organisatieadviseur op het gebied van sociale zekerheid, inzetbaarheid en re-integratievraagstukken. De opleiding benadert de problematiek vanuit de bedrijfskunde, met veel aandacht voor het beïnvloeden van gedrag, intermenselijke communicatie en adviesvaardigheden. Kortom, u leert inzetbaarheidsvraagstukken signaleren, oplossen en voorkomen.

 

Aanpak schadelast vraagt om samenhangende aanpak

Om schadelast te voorkomen en te beperken, laten organisaties zich bijstaan door professionals op diverse terreinen die verzuim en re-integratie elk vanuit hun eigen specialisme benaderen. Samenhang tussen de verschillende disciplines ontbreekt vaak, me als gevolg dat men niet komt tot een oplossing die daadwerkelijk leidt tot structurele reductie en preventie van schadelast door verzuim.

 

Uw rol als RSBA

Als Sociaal Bedrijfskundig Adviseur overstijgt uw rol die van andere verzuim- en integratieprofessionals. U bent de drijvende kracht achter adviezen die kunnen leiden tot een (cultuur)verandering op organisatieniveau. Zo levert u een substantiële en structurele bijdrage aan de preventie en beperking van schadelast door verzuim.

 

Resultaat 

Na afloop van de leergang:

 • is uw kennis over het verzuimproces, arbeidsrecht, SZ-recht, re-integratiekunde, arbeidsrisico’s, preventie, interculturele verzuimverschillen en riskmanagement up-to-date;
 • kunt u elk inzetbaarheidsvraagstuk vanuit een helicopterview benaderen;
 • bent u in staat om proactief bedrijfskundig advies te geven met betrekking tot verzuim, re-integratie en preventie;
 • kunt u arbeidsrisico’s helder in kaart brengen en vertalen naar oplossingen voor beleid;
 • bent u een drijvende kracht bij aanpassing van bedrijfsprocessen rond verzuim en re-integratie;
 • kunt u de belangen van zowel werkgever als werknemer analyseren en afwegen;
 • kunt u gedrag beïnvloeden;
 • bent u een stevige gesprekspartner voor directie en OR, met brede kijk op organisatievraagstukken en financiële afwegingen.

 

Examen en behoud van titel

De leergang wordt afgesloten met een examen. Als u het examen met goed gevolg heeft afgelegd, ontvangt u het diploma RSBA. Uw naam wordt ingeschreven in het openbaar register en u mag de titel Register Sociaal Bedrijfskundig Adviseur gaan voeren.

U verzekert zich van behoud van inschrijving in het openbaar register door deel te nemen aan permanente educatie (PE). Dit betekent dat u als RSBA tweejaarlijks een intervisiebijeenkomst bijwoont, aanwezig bent op de jaarlijkse Sociaal Bedrijfskundige Expertisedag en geacht wordt nascholingspunten te behalen.

 

Iets voor u?

U bent een professional met HBO+ werk- en denkniveau met enkele jaren ervaring op het gebied van sociale zekerheid (met name begeleiding en/of advisering rondom verzuim- en re-integratiebegeleiding). U bent klaar om een volgende stap te zetten en uw professionele kennis op sociaal-medisch, financieel en arbeidsrechtelijk vlak aan te scherpen en om te zetten in waardevol bedrijfskundig advies. Wilt u weten of deze leergang past bij uw ambities of bent u benieuwd of u aan het gewenste kennisniveau voldoet? Vraag dan een oriëntatie gesprek aan bij Falke & Verbaan.

 

Losse modules volgen

De leergang bestaat uit 6 modules die samen opleiden tot het vak van RSBA. Mocht het voor u, vanwege uw werkervaring of vooropleiding, interessant zijn om alleen een of een aantal modules te volgen, dan is dat mogelijk. Wanneer u deze met succes aflegt en ook de huiswerkopdracht(en) voldoende gescoord hebt, ontvangt u een deelcertificaat voor deze module. Deze geeft u mogelijk vrijstelling als u binnen 2 jaar mocht besluiten alsnog de gehele leergang te volgen.

Volgt u alle modules in een periode van twee jaar dan kunt u alsnog kiezen om het leerexamen af te leggen om zo in het register van de Stichting RSBA te komen en de titel te mogen voeren.

Meer informatie over de modules en docenten: klik hier

 

Kosten Leergang 

De kosten per deelnemer voor de gehele leergang bedragen 7.195 euro (excl. BTW) inclusief online leeromgeving, catering en lesmateriaal. De deelnameprijs is exclusief 375 euro voor het examen.

 

Data

De leergang start twee keer per jaar.

 

Ervaring van deelnemers

“Door de leergang heb ik verbinding weten te leggen met alle facetten, waar een organisatieadviseur mee te maken krijgt. De term ‘helicopterview’ is hierbij zeker op zijn plaats. Tijdens mijn deelname aan de leergang is mijn rol al verschoven van het adviseren op niveau van medewerker en leidinggevende naar organisatieniveau.”
Tjalda van den Esschert, zelfstandig arbeidsdeskundige

“Het was heel leerzaam. We zijn nu experts op het gebied van inzetbaarheid en zijn in staat om het zo goed mogelijk over te brengen in de organisatie”. 
Alice Lathouwers, HR-adviseur bij het Sint Antoinius Ziekenhuis

“Juist door de verschillende achtergronden van de deelnemers leer je veel van elkaar. Als adviseur ben je een eenling binnen de organisatie waar je werkt, de steun van je medestudenten is belangrijk”.
Ineke Klingenberg, P&O adviseur bij Lentis

“Het is een intensieve interessante opleiding.”
Eva Tap, arbocoördinator bij Gemeente Nieuwegein

2018-09-13 09:30 - 2019-10-10 17:00
Naarden - Vesting
Jan Massenstraat 26, 1411 RW Naarden, Nederland
 • Prijs (excl. BTW) 7.570,00
 • Onderwerpen gedragsbeïnvloeding, inzetbaarheid, re-integratie, wet- en regelgeving, preventie, cultuur- en riskmanagement
 • Doelgroep Casemanagers / Verzuimadviseurs, HR-adviseurs, arbeidsdeskundigen, beleidsmakers op het gebied van inzetbaarheidsvraagstukken / duurzame inzetbaarheid, (organisatie-)adviseurs op het gebied van preventie, verzuim, re-integratie, bedrijfsartsen
 • Trainer Huib Arts, Corina Blokland, Fernanda de Beir, Han Hullen, Ton Christianen, Johan Kelder, Alfons Mulder, Frans van den Nieuwenhof, Elzy Verburg, Pascal Willems, Yvon van Leeuwen
 • Duur 19 dagen, over een jaar verspreid: Dag 1+2 op 14+15 september 2017
 • Accreditatie Arbeidsdeskundigen: 6 accreditatiepunten Hobeon. Bedrijfsartsen: diverse modules zijn geaccrediteerd voor in totaal 60 punten
 • Duur in dagen 19
 • Niveau Expert

Thema's

 • Arbeidsproductiviteit
 • Arbostrategie
 • Cultuurverandering
 • Deskundigheid professionals
 • Duurzame inzetbaarheid
 • Kennismaking
 • Preventie
 • Veiligheid & Gedrag
 • Wet- en regelgeving
Sluit scherm
 • [show_alert]